top
Print side E-mail side 

Statens Vegvesen

Landevegskjøring


Her skal vi se på noen situasjoner i vegkryss, hvor vi enten skal inn på, eller ta av fra forkjørsveg.


Vi skal til venstre i kryss hvor vi har vikeplikt

Når vi nærmer oss krysset, ser vi at vi har vikeplikt.Vi setter på blinklys til venstre i god tid.Det første vi må ta hensyn til er gang og sykkelveien.Det neste er å se om det er klart i begge retninger.

I det vi velger å kjøre, tar vi en ekstra titt begge veier for å være helt sikker. Mange glemmer å ta denne ekstra sikkerhetssjekken. Når vi har kommet inn på veien er det viktig å komme raskt opp i riktig fart, for å ikke hindre andre. Det er da nødvendig å sjekke innvendig speil.


 

 

 

 

Vi skal til venstre ut av landeveg

Vi skal til venstre i neste veikryss. Det som nå er viktig er å fortelle andre hvor vi skal, så vi setter på blinklyset til venstre. Vi bremser tidlig ned mot krysset, slik at også de bak senker sin hastighet.

Så plasserer vi oss inn mot midten, så blinklyset blir mer synlig bakover. Når blinklyset blir synlig for bilene bak, vil disse legge seg ut til høyre, og sikkerheten øker. Før vi svinger, sjekker vi venstre speil og blindsone så ingen kjører forbi oss. Deretter ser vi om det er noen på gang og sykkelveien.


 

 

 

 

Når vi tar av fra landeveg og må vente i krysset

Det er en krevende trafikksituasjon både for den som skal ta av fra en større veg, og for bilene som kommer bak. Påkjøring bakfra er dessverre en ganske hyppig ulykke.

Derfor er det lurt å gi tegn i god tid, og også tråkke lett på bremsepedalen, slik at bilene bak får god beskjed om at vi skal svinge av.

Samtidig er det viktig å trekke seg godt ut mot den siden man skal til. Enten mot den gule midtlinja hvis man skal til venstre, eller mot den hvite kantlinja hvis man skal til høyre. Da blir blinklyset synlig for flere bakover og ikke bare til bilen bak.

Må du stoppe og vente er det viktig å ikke vri på rattet, men holde hjulene rett fram. Da unngår du å havne i motgående felt hvis du skulle bli påkjørt bakfra.


 
.

 

 

 

Vi ligger bak bil som skal til venstre i kryss

Bilen som skal til venstre setter på blinklys i god tid, og plasserer seg riktig inn mot midten.

Når vi ligger bak, trekker vi oss ut mot høyre for at flere skal se blinklyset.

Riktig plassering øker sikkerheten.


 

 

 

 

Bil som plasserer seg feil ved avkjøring

Her ser vi en bil som plasserer seg feil. Bare den første bilen bak kan se blinklyset.

Bil nr. 3 derimot, ser kun bremselys og vil ikke oppfatte at noen skal til venstre. Det kan føre til forbikjøring eller påkjøring bakfra.

Det som skjer er at bilene bak ikke oppfatter det som skjer lenger framme. Reaksjonstiden blir kortere og kortere for de bak.


 

 

 

 

Avstand til bil foran på landeveg

Vi bør ha minst tre sekunders avstand til bilen foran.

Du kan kontrollere dette ved å telle tusen-og-en, tusen-og-to, tusen-og-tre.

Begynn å telle når bilen foran f.eks passerer en stolpe.


Kilde: Statens vegvesen