top
Print side E-mail side 

Ta førerkort  - Statens vegvesen

Trafikalt grunnkurs

Før du kan ta kjøretimer eller øvelseskjøre, må du ta trafikalt grunnkurs. Kurset er obligatorisk og på 17 timer. Det vil gi deg en grunnleggende forståelse for hva det innebærer å være fører. Du må være minst 15 år for å ta kurset på en trafikkskole, men du kan også ta kurset i 10. trinn på ungdomsskolen.

Hva lærer du på trafikalt grunnkurs?

  1. Trafikkopplæring
  2. Grunnleggende forståelse for trafikk
  3. Mennesket i trafikken
  4. Øvelseskjøring og kjøreerfaring
  5. Førstehjelp
  6. Tiltak ved trafikkulykke
  7. Mørkekjøring

Bevis for øvelseskjøring

Når du har fullført trafikalt grunnkurs, får du et bevis som gir deg rett til å øvelseskjøre. Du må ha med deg beviset og godkjent legitimasjon med bilde både når du tar kjøretimer på trafikkskolen og når du øvelseskjører privat. Du kan også logge inn i Din side på vegvesen.no og vise frem beviset ditt som ligger der. 


 

 

 

 

Logg inn i Din side for å se ditt bevis for rett til øvelseskjøring

Du finner ditt bevis for rett til øvelseskjøring under Din side (innlogging via ID-porten). Utskrift eller bilde av beviset fra nettsidene er ikke et gyldig bevis hvis du blir stoppet i kontroll når du øvelseskjører, du må logge inn og vise nettsiden. Du kan selvfølgelig også fremvise papirversjonen av beviset som du har fått av Statens vegvesen. 

Når du logger inn i Din side/Ditt førerkort, ser du også hvor langt du er kommet i føreropplæringen din.


 

 

 

 

Når er beviset gyldig?

Har du tatt hele trafikalt grunnkurs, gjelder beviset så lenge reglene er slik som nå. Tar du kurset i perioden 16. mars - 31. oktober uten å få gjennomført mørkekjøring, må du se på beviset ditt for å vite når på året, eller hvor lang tid framover, det er gyldig. På nettbeviset i Din side kan du enkelt se om mørkekjøring er gjennomført og om beviset er gyldig eller ikke.

Har du mistet beviset ditt?

Logg inn på vegvesen.no/dinside og finn beviset ditt der. Du kan også ta kontakt med en trafikkstasjon for å få tilsendt et nytt. 

Har du førerkort fra før?

Da er det ikke nødvendig å ta trafikalt grunnkurs.

Er du over 25 år?

Da er du fritatt for deler av trafikalt grunnkurs, og kan kjøre uten øvelseskjøringsbevis. Husk alltid å ha med deg legitimasjon. Førstehjelp og mørkekjøring er obligatorisk for alle, og du må gjennomføre disse delene før du kan ta avsluttende prøve.


Kilde: Statens vegvesen